2014. augusztus 19., kedd

Princípiumzavar

Princípiumzavar: egymással összhangban nem lévő, vagy egyenesen egymásnak ellentmondó princípiumok szerinti gondolkozás, értékítélet / inkoherens és inkonzekvens gondolkozás, szemlélet.*
Augusztus 20.: Az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja.

José-Manuel Barroso: "Aki úgy véli, hogy abban a világban, ahol a termelési lánc globális szintre emelkedett, amelyben a tőke nem ismer határokat, amelyben az ötletek és a kommunikáció egyetlen egérkattintással áramolnak, azt gondolni, hogy egy ország csakis önmagára hagyatkozva leküzdheti a nehézségeket, az a saját sírját ássa"


Bizony komoly princípiumzavar uralkodik a magyar közéletben. Ennek a zavarodottságnak aligha lehet ékesebb bizonyítéka, mint a fentebb látható fotó, amely a nemzeti ünnep előestéjén készült. Értem én, hogy törvény, kormányrendelet, PC megfelelési kényszer kötelezi a városvezetőket efféle ízléstelenségre, mégis gondoljanak bele: államalapításunk ünnepén a nemzeti trikolor mellé éppen annak a globális aknamunkával előkészített kényszerszövetségnek a zászlaját tűzik, amelynek alig leplezett célja a tradícionális államiság felszámolása. Ha a princípiumzavart még cinizmussal is fűszerezni kívánjuk, kijelenthetjük: Az európai (EU-s) integrációval Szent István király álmai váltak valóra. (horribile dictu)

Természetesen számtalan akadályt kell még eltávolítani az FEU (Föderális Európai Utópia) útjából. Erről Barroso így vélekedik: "Európa múltjában »van elég démon«, most az európai értékekért kell küzdeni." Ezen "démonok" többsége természetesen az európai (leginkább keresztény) szakralitáshoz köthető. Ahhoz a talapzathoz, amelyre a feudális Európa is épült. Nézzük meg közelebbről az EU zászlaját, amelynek lehetséges szimbológiai értelmezései hemzsegnek Barroso úr démonjaitól (pirossal kiemelve). Idézet a Wikipédiáról:

"...végül a tizenkettőt (csillag) fogadtak el, mint minden politikai jelentéstől független számot, ami egyben a teljesség és tökéletesség szimbóluma is, és az európai kultúrában mindenütt jelen van, úgymint:
  • "És láttaték nagy jel az égben: egy asszony, ki a Napba vala felöltözve, és lábai alatt vala a Hold, és az Ő fejében tizenkét csillagból korona"
  • az állatöv (zodiákus) 12 jele
  • 12 hónap egy évben
  • 12 óra egy óralapon
  • 12 olümposzi isten
  • a tizenkét táblás törvény, a római jog egyik korai forrása
  • 12 apostol
  • a Kerekasztal 12 lovagja
Bizonyítatlan feltevések egész sora szerint a számnak további jelentése is van. Többek között az, hogy hasonlít Szűz Mária tizenkét csillagból álló koronájához, ami gyakran előfordul a római katolikus egyházi művészetben, azt a feltevést sugallta, hogy a zászló része egy összeesküvés-elméletnek, melynek célja a katolikus egyház hatalmának növelése vagy a Német-római Birodalom újjáélesztése."

A fenti magyarázatok születése óta sok víz lefolyt már a Szajnán és a Rajnán, ideje lenne egy olyan brüsszeli narratívának, amely jobban illeszkedik az "európai érdekként" aposztrofált euroatlanti (rém)álmokhoz. A svédekre mindenesetre nem lehet panasz:


Ami pedig Államalapító Szent István ünnepét ünnepét illeti, tennék egy politikailag nem, de történelmileg feltétlenül korrekt javaslatot közterületeink fellobogózására:

Kissé kirekesztő, kissé gaznáci, de a miénk,
ráadásul a princípiumzavart is enyhíti.

Aki ismer olyan magyar települést, ahol augusztus 20-án, közterületen a fentebb látható zászló is lobog, kérem jelezze!

***

* László András: Solum Ipsum


2 megjegyzés:

  1. "Aki úgy véli, hogy abban a világban, ahol a termelési lánc globális szintre emelkedett, amelyben a tőke nem ismer határokat, amelyben az ötletek és a kommunikáció egyetlen egérkattintással áramolnak, azt gondolni, hogy egy ország csakis önmagára hagyatkozva leküzdheti a nehézségeket, az a saját sírját ássa"
    Mi ez ha nem megfélemlítés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "amelyben a tőke nem ismer határokat"
      Cseréjük ki a "tőke" szót "sejtburjánzásra"....

      Törlés