2014. március 30., vasárnap

Magyarázat kerestetik





9 megjegyzés:

  1. Az idő nem létezik. Az időt csak a kapzsi ember találta ki, aki igyekszik a másik ember idejét elrabolva kisajtolni belőle, amit csak lehet. A téli időszámítás - illetve időüzemmód - leginkább Lovas András szavaival jellemezhető, miszerint "Maradj otthon, nézzél tévét, tök sötét vonatokat mutat minden csatorna, utas nincs egy se, a büfékocsiban állnak ketten, az egyik én vagyok, kér, hogy most mutatnak, az előbb Istent "dicsértem" részegen..."
    Tehát, ne mozdulj ki, fogyassz minél több áramot, gázt, sült húst vagy ropit mindegy, csak sokat. Aztán jön a nyár, gáz van, mert reggel már nem kell villanyt gyújtani, hát ki a franc fog eleget fogyasztani??? Hát állítsuk át az órát, zavarjuk össze még jobban az emberek tudatát, és ne is gondolkodjanak, csak fogyasszanak, délután meg legyen idő még jobban kizsákmányolni, vagy munkaerejében, vagy a vásárlóerejében, mert ugye már rég droidot csináltunk belőlük: "Álmaimat gépek rázzák, hogy ne tudjak aludni, folyton fáradt legyek, és ne érdekeljen semmi, de semmi..." (Ákos, BB, 1984)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Én is ilyesmire gyanakszom. Valahol mélyen az emberben akarnak összekutyulni valamit. De mi a céljuk? Az minden esetre érdekes, hogy hogyan éled meg ezt a tekergetést (nemcsak a korán kelésre gondolok.) Ezzel ugyanis olyan tulajdonsággal ruházzák fel az időt, amellyel normál állapotban sohasem rendelkezik, legfeljebb az álomban. Nevezetesen: MEGSZAKAD A FOLYTONOSSÁGA, UGRIK. Tavasszal időkimaradás, ősszel időtorlódás jön létre. Ez akkor is lényeges hatással van az emberre ha az idő illuzórikus (nevezzük így: illuzórikus valóság).

      Azt hiszem alaposan áttanulmányozom Weöres Sándor többféle idő elméletét, talán segít a válasz megtalálásában.

      UI: Imádom ezt a modern plurális democsokráciát. Sokat segítene, ha kideríthető lenne, eredetileg ki(k)nek az agyából pattant ki ez a "nagyszerű ötlet". Semmi info... Szánalmas fedőmagyarázatokat azonban sikerült legyártatniuk, amit a közvélemény simán benyal a mai napig.

      Törlés
  2. De jó, hogy mondod az illuzórikus időtorlódást! Egy hete történt velem, hogy többször is azt éreztem, hogy megállt az idő. Jujj, mondom, még ez is, az is hátra van, és még mi mindent meg kell tennem, és már hány óra van... És erre ránézek az órára, és vagy másféllel kevesebb, mint gondoltam. Én, aki mindig rohan, aki mindig majdnem kifut az időből. Akkor most mi van?

    VálaszTörlés
  3. Sokféle olyan dolog létezik manapság, amit a vegytiszta agyatlanság generál, úgyhogy könnyen elképzelhető, hogy az óra átállítása is innen ered.
    Arra még nem gondoltatok, hogy az idő is kezd megszilárdulni? Miért éppen az idő fogalma és érzete, érzékelése maradna ki a szolidifikációból? Hiszen minél többet nézzük az óránkat és minél többször csavargatjuk a mutatókat azok annál jobban vannak. Mondhatni nagyon vannak! :-)
    "Nevezetesen: MEGSZAKAD A FOLYTONOSSÁGA, UGRIK."
    Vagyis? Mi következik ebből? Az, hogy ugrasztjuk, megszakítjuk, irányítjuk, birtokoljuk, uraljuk.
    Egyébként láttatok már olyan órát, aminek nem ugrál, hanem folytonosan, egyenletes tempóban halad a másodperc mutatója? Ha szakaszosan halad, akkor a másodpercek (szemlátomást) nem egyenletesen peregnek és az ember a vizuális tapasztalatából (látott idő) téves következtetéseket vonhat le. A munkahelyemen van egy "szünetmentes" óra a falon. Néha elnézem és elmosolyodom, hogy mennyivel simulékonyabban peregnek rajta a másodpercek. Na nem mintha az utóbbiból ne lehetne téves következtetésekre jutni. Igazából véve az idő is cunci lett. Sőt! Az idő pénz!

    VálaszTörlés
  4. A plakát nagyon szép munka!

    VálaszTörlés
  5. Más. Ha már idő... Biztosan Ti is ismeritek azt az érzést, mintha korotok előrehaladtával egyre gyorsabban telne az idő. Ezt már mindenki megszokta és szinte közhellyé vált a hétköznapi sopánkodásaink közepette. "Hogy elment ez a hét is! Szörnyű! De vajon mi ennek az oka? Mondok mást: 40 éves fejjel felkeresed gyermekkorod játszóterét, ahol egykoron barátaiddal ÖNFELEDTEN játszottál és majd kicsúszik lábaid alól alól a talaj, mikor meglátod, hogy az egykori "világod" -amiben akkoriban el tudtál veszni- nem nagyobb, mint egy zsebkendő. Lehetségesnek tartom, hogy az idő és tér, vagy pedig az, amit időnek és térnek nevezünk a tudatunkkal szoros kapcsolatban áll. (Persze mint minden más.) Valószínűsíthető, hogy csakúgy, mint az idő és tér megnyilvánulásai analógiában állnak azzal, amit degradációnak, alászállásnak nevezünk. "Az idők végén mondják; a kezdet visszatér."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyet értek a tér/idő szűkülésének érzetében, de teoritikus magyarázatot is adok. Ez az érzés azt igazolja, hogy tudatunk folyamatosan nyílik, kitágul, egyre nagyobb "méreteket" fogunk fel, egyre komplexebben látjuk a világot, amiben élünk. És bár önigazoló magyarázatnak tűnik, de úgy gondolom, aki ezt az érzést nem éli meg, annak tudata nem, vagy csak csekély mértékben terjeszkedik a mindenséghez.

      Törlés
  6. http://www.youtube.com/watch?v=zaR3sVpTB98

    VálaszTörlés